Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

PRODUKTY UŻYWANE W PRZEDSZKOLU DO PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW,

KTÓRE MOGĄ ZAWIERAĆ ALERGENY

I PRODUKTY POWODUJĄCE NIETOLERANCJE POKARMOWE:

GRUPA

Alergen wg rozporządzenia

Produkty

1

 

ZBOŻA

ZAWIERAJĄCE

GLUTEN

 

mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka,  biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki, majonez

2

LAKTOZA

mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, śmietana,maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3

JAJA

jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4

RYBY

ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5

SOJA

Pieczywo, z tej samej grupy fasola, groch, soczewica

6

SELER

seler jako korzeń i łodyga, z tej samej grupy marchewka,pietruszka, koper włoski (możliwość alergii krzyżowych)

7

GORCZYCA

musztarda, wędlina, produkty mięsne, mieszanki przypraw

8

 

NASIONA

SEZAMU

 

ziarno sezamowe,  bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9

SKORUPIAKI

brak

10

ORZECHY

 bakalie, desery, wypieki, ciasta,

11

 

DWUTLENEK

SIARKI

 

owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela, rodzynki

12

ŁUBINY

Brak

 

13

 

ORZESZKI

ZIEMNE

 

 

Brak

14

MIĘCZAKI

Brak

 

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 5,7 według oświadczenia producenta.

 

Wykaz produktów jest aktualizowany na bieżąco.