zalecane normy żywieniowe dla dzieci w wieku 4-6 lat

L.p.

Grupy produktów

j.m.

Norma dzienna docelowa
tzw. „D”
100%

W przedszkolu
65%

W domu
35%

1.

Produkty zbożowe

G

190

123,5

66,5

2.

Mleko i jego produkty

G

1000

650

350

3.

Jaja

G

50

32,5

17,5

4.

Mięso, wędliny, ryby

G

75

48,75

26,25

5.

Masło, śmietana

G

35

22,75

12,25

6.

Inne tłuszcze

G

5

3,25

1,75

7.

Ziemniaki

G

200

130

70

8.

Warzywa i owoce z witaminą C

G

240

156

84

9.

Warzywa karotenowe

G

150

97,5

52,5

10.

Inne warzywa i owoce

G

310

201,5

108,5

11.

Strączkowe suche

G

2

1,30

0,7

12.

Cukier i słodycze

G

50

32,5

17,5